10 Eylül 2007 Pazartesi

Biz Türkler Neden Kitap Okumuyoruz?

Bilgi, en kudretli güçtür.İnsanlar; mevki, makam ve saygınlıklarını sahip olduğu bilginin yardımıyla elde ederler.Bilgi; öğrenilmiş, ezberlenmiş ve anlaşılmış veriler bütünüdür.Biz, bu sunulan veriyi çok çeşitli kaynaklardan alabiliriz.Özellikle de internetten dediğinizi duyar gibiyim.Ancak günümüzde seçkin enformasyon kaynakları hala kitaplardır.

Kitap okuyanlar, kendini yenileyen, geliştiren, eleştiren, demokrasinin temel taşlarını oluşturanlardır.Bunlar, çevrelerinde yaşanan olayları değerlendirmekte zorlanmayan, genel kültürü geniş, akla ve mantığa dayalı olarak düşünen kişilerdir.

Türkiye'de okuma alışkanlığı, çok düşüktür.Bİr araştırmaya göre, bir japon yılda 25, İsveçli 10, Alman 9, Fransız 7 kitap okuyor.Türkiye'de ise yılda sadece 6 kişiye bir kitap düşüyor.Bir de karşılaştırmalı ülkeler istatistliği de verecek olursak; toplam nüfusu 7 milyonun altında olan ülkelerde İsveç, İsviçre ve Kuzey Avrupa ülkelerinde kitap baskı rakamları, Türkiye'de rakamların 5-10 misli olduğunu söyleyerek Azerbaycan ve İran'da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam 1000-2000 civarı arasındadır.

Gelişmiş ülkelerde hatta beğenmediğimiz Asya ülkelerinde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 70 Avro (Euro) iken, Türkiye'de ise bu rakam sadece 10 Euro altındadır.Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor.Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılırken, TÜrkiye'de ise bu rakam sadece yılda 8 bin ila 10 bin arasındadır.

Birleşmiş Milletler İnsani Gelşim Raporu'nda(1), kitap okuma oranında Türkiye,Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86.sırada.Japonya'da kişi başına düşen gelir sayıyılda 25, Fransa'da 7, Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.

Çeşitli ülkelerde, bir yıl içerisinde basılan kültür kitaplarının sayısı şöyledir:

Amerika 72.000
Almanya 65.000
İngiltere 48.000
Fransa 39.000
Brezilya 13.000
Türkiye 8.000-10.000*

Peki, buraya kadar içimizi kararttığımı düşünebilirsiniz.Ama durun daha bitmedi.Şimdi sırada bu tehlikeli soruna çözüm olacak basit önerilerim var.

Kitap okuma alışkanlığı nasıl artar?

1)100 Temel Eser Uygulamasına kararlılıkla devam edilmeli.Hatta eserlerin sayısı arttırılmalı.Bir öğrencinin, ilköğretim ve lise eğitimi boyunca toplam 500-1000 arası kitap okutulması sağlanmalıdır.(Ağaç yaş iken eğilir.Küçük yaşta çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırın.)

2)Kitap, fiyatları makul düzeyde tutulmalıdır.(Özellikle alım gücü düşük öğrencilerimiz için)

3)Yazılan kitapların, dili mümkün olduğunca sade olmasına özen gösterilmeli.Dilin, doğru kullanımına da özen gösterilmelidir.Bir kitap yalnızca elit tabakaya hizmet etmemelidir.

4)Kitap okumaya özendirecek seminerler,yarışmalar daha sık düzenlenmelidir.

5)Mevcut kitap fuarları daha da sıklaştırılmalı.

6)Gezici kütüphanelerin sayısı arttırılmalı.

7)Kütüphaneler daha da modernleştirilmeli ve yurt genelinde Sayıları arttırılmalıdır.

8)Her okul, muhakkak bir kütüphaneye haiz olmalıdır.


İnşallah, Türkiye'de kitap okuma oranı artacak.Yakın zamanda "bilgi toplumu" haline geleceğiz.(Bende blogumdan bu yazıyı kaldırmak zorunda kalayım) İnşallah, insanlar öğrendikleriyle kendilerini yenileyecek, geliştirecek ve demokrasinin temel taşlarını oluşturacaktır.Ve inşallah, her alanda diğer ülkeleri geçip "süper güç" olacağız.Benim ümidim var...

SAYGILARIMLA...


Notlar:

*Değişkenlik gösterebilir.

Kaynaklar:

(1) 2006 Birleşmiş Milletler Gelişme Raporu

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Maalesef kanayan yaramız bu.Ancak ben düzeleceğini ümit ediyorum.

Adsız dedi ki...

insallah admincm insallah

Adsız dedi ki...

allah razı olsun kardes

Arşiv