3 Şubat 2008 Pazar

Suni Gündem Sorularına Gerçek Cevaplar

“Bir Suni Gündemin Çözümü” yazımdan sonra mail adresime bir sürü soru geldi. Halbuki ben yazımın sonunda birkaç soru sormuştum, ama değerli ziyaretçilerimiz sorularıma soruyla karşılık vermişler. Bende, bu yazımda ziyaretçilerimizin sıkça sormuş oldukları soruları cevaplamak istedim . İlginize ve alakanıza çok teşekkür ederim.

SORU: Üniversitede başörtüsüyle okuyacaklar. Peki ya üniversite bitince ne olacak? "Hizmet alan/Hizmet veren" ayrımı sürecekse, bu kızlar üniversiteyi bitirince ne iş yapacaklar? (İbrahim Güvenç)

- YANIT: Mevcut değişiklik belki de aç-kapa modeli olsa bile başörtülü kızlarımız üniversiteye girme hakkından mahrum olmayacaklar. Bence kimse üniversiteye girme hakkından mahrum bırakılmamalı. İş dünyasına girerler ya da girmezler benim umurumda değil bence sizinde olmasın.

SORU Anayasa değişikliği yapılmadan sorun çözülemez miydi? (Ece Akar)

- YANIT: Keşke bu iş anayasa değişikliği olmadan çözülebilseydi... Ama işte olmuyor, olamıyor. "Başörtüsü konusunu gündeme getirmeniz bile partinizin kapatılma nedeni olabilir" diyen yüksek yargı mensupları ortada durdukça bu sorunu başka türlü çözmek mümkün müdür? Toplumumuzun uzun süre önce kendi içinde çözdüğü sorunu siyasetçilerimiz hiç kavga etmeden çözebilir mi?

SORU Peki bu düzenlemenin ardından bikiniyle üniversiteye girmek mümkün olacak mı? (Buse Kaplan)

- YANIT: Bazıları "Türban serbest olursa biz de bikiniyle gireriz" şeklinde bir kampanyayı şimdiden başlattıklarına göre tartışmanın bundan sonraki kısmının biraz daha eğlenceli geçeceğini söylemek mümkün..Açıkçası bikini kızların üniversiteye girmesi, erkek olarak hoşuma gider. Bence hiçbir sakıncası yok. İnşallah, girerler. Bizim kapımız “insani değerlere” haiz olan herkese açıktır.

SORU: Size sormak istediğim; fakat sizi utandırabilecek bir sorum var.Başı açık bayanlar mı ilginizi çeker yoksa başı kapalı kızlar mı? Normal şartlarda (şartlar eşit olduğunda) başı açık bir bayanla mı evlenirsiniz yoksa başı kapalı biriyle mi? (Elif Şen)

Cevap: Özel hayatıma giren bir soru olsa da cevaplamaktan çekinmiyorum ve utanmıyorum. Başı açık kızlar her zaman ilgimi çekmiştir. Büyük konuşmak gibi olmasın ama normal şartlar altında başı açık bir bayanla evlenmek isterim.

SORU: Başörtülüler ve bikinili kızlar üniversiteye adım attığında ne yaparsınız? Hangi cepheden olursunuz? (Elif Şen)

Cevap: İlk öncelikle cephe, kamplaşma, grup vb kavramlar bölücülüktür. Lütfen, kullanmamaya çalışalım. Benim tarafım bellidir. Ülkemi seven Mustafa Kemalci ve milliyetçi bir karakterim vardır. Milliyetçi olurken ülkemi bölebilecek faaliyetlere karşı teyakkuzdayımdır. Bikinili kızlar ve başörtülü kızlar, üniversiteye adım attığında onlarla kantinde oturup çay veya kahve içip sohbet ederim. Ayrımcılık yapmam. Kimseye sözlü yada fiziki saldırı yapmam. Yapım gereği hayatım boyunca, insan ayırmadım. Ne demiş Yunus Emre: “Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü.” Bizim kapımız “insani değerlere” haiz olan herkese açıktır. Ben, bir insana saygısızlık yaparsam Allah’a saygısızlık yapmış olurum.

SORU Üniversitede türban yasağı kalkınca herkes başörtüsü mı giyecek? (Murat Can Tan)

- YANIT: Türkiye'de başörtüsünün serbest olduğu kısa bir dönem vardı. O dönemde üniversitelerdeki Başörtüsülı oranı yüzde 3 bile değildi. Yani eğer sizin açınızdan "algıda seçicilik" söz konusu olmayacaksa gürültü koparmaya gerek yok. Her yer Başörtüsü ile dolmayacak.
Maalesef, ülkemizde ne yasaklanırsa popüler oluyor. Bizim genlerimizde anti-yasakçılık var. İnanın şu anda başörtüsü ve türban takanların %60- %65’i gösteriş için takıyor. Başörtüsü serbest olursa üniversitelerde, bu kesim açık bile gezebilir.

SORU Baş örtüsü serbest olunca; başı açıklar, başı kapalılara özenirlerse ne olacak? (İsimsiz kahraman)

- YANIT: Başörtülülerin, başı açıklara özenmesi de bir olasılık olarak ortada durduğuna göre bence şartlar eşittir. Yani teláşa mahal yoktur. Ayrıca "Yasaklayalım da özenmesinler" demek yerine, "Kendimize güveniyoruz. Asıl biz modern kıyafetlerimizle Başörtüsülıları özendireceğiz" demek daha doğru değil midir? Yasak her zaman çekicidir insanoğlu için bunu sakın unutmayın. Yasak ortadan kalkarsa çekicilikte, kamplaşmada ortadan kalkar.)

SORU Baş örtüsü serbest olursa Atatürk İlke ve Inkılapları zedelenir mi? (Ahmet Kutay)

- YANIT: Atatürk, erkek kıyafeti konusunda yasa çıkarmıştır... Ancak kadın kıyafetini sınırlayan bir yasa çıkarmamıştır. Devrim yasaları arasında kadın kıyafetine yönelik hiçbir düzenleme yoktur. Dolayısıyla Baş örtüsüın üniversitede serbest olması devrimlerin elden gittiği anlamına gelmez. Atatürk, peçe giyen kadınların kendilerini sınırlamamalarını isteyince peçeli, çarşaflı kadınlar kendiliğinden açılmışlardır. Atatürk, bu konuda herhangi bir yasa çıkarmamıştır dediğim gibi ; fakat önemli bir ayrıntı olarak söylevlerinde Türk kadının ne çok kapanmasını ne de aşırı derece açılmasını doğru bulmadığını belirtmiştir. Ayrıca Atatürk, din ve vicdan hürriyetimizi sağlamak ve devletin, dini istismarlar karşısında güçsüz kalmaması için laikliği getirmiştir. (Ruhu şad olsun.)

SORU Devlet Bahçeli, AKP'nin kuyruğuna mı takıldı? MHP ne yapmak istiyor? Neden bu işe destek verdi? (Karakartal 87)

- YANIT: Yapılan tarafsız araştırmalarda "Başörtüsü üniversitelerde serbest olsun" diyenlerin oranı yüzde 80'leri buluyorsa... Ve MHP de bu ülkede bu taban üzerinden siyaset yapıyorsa... Bu adımı atmayacak da, yüzde 80'i bütünüyle AKP'ye mi armağan edecek? İster toplumsal bir sorunu çözmeye çalışan vatanseverler deyin, ister oy kaygısı peşinden koşan siyasilerin din üzerinden siyaset yapma eğilimi deyin. Bu sınırlamayı koymak tamamen size kalmış.

SORU: Başörtüsünün üniversiteye girmesini destekliyor gibisiniz. Bikinili kızların, üniversiteye girse aynı desteği verir misiniz?

YANIT: Destekliyor gibi değilim çünkü destekliyorum.Ben kıyafet özgürlüğünü savunuyorum. Laikliğe aykırı olmayan her türlü kılık ve kıyafet üniversiteye girsin. Ayrıca, bikinili kızların üniversiteye gelmesini de gönülden destekliyorum.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Site sahibi, bikinili kızlar da girsin baş örtülü kızlarda girsin demiş. Bu ne polyannacılık böyle ikisini aynı yere sokarsan kavganın çıkacağından bihaber galiba. Üstelik ilgili iki kıyafet türü üniversitede disiplini bozar.

Adsız dedi ki...

Kıyafet özgürlüğünün olmasını istiyorsunuz sizi çok iyi anlıyorum ama real exxon gibi arkadaşlarımız nedeniyle ne değerlerimizi koruyabiliriz ne de modernleşebiliriz

Adsız dedi ki...

Suni gündem sizin bu açılımlarınızla çözülebilir; ancak bu ülkede suni gündemlerden kar sağlayan birtakım kişiler ve gruplar var. Bunları yok etmeden bu türlü suni gündemleri 100 yıl konuşuruz.keşke medyamız turkiyemingundemi gibi suni gündemlere tav olmasa...

Arşiv