31 Ocak 2007 Çarşamba

ACİL KUZEY IRAK STRATEJİSİ


Bir önceki yazımda (bknz.Kuzey Irak’a Askeri Operasyon ihtimali) Türkiye’nin Irak’a sınırötesi hareket yapmadan önce göz önünde bulundurmamız gereken faktörleri belirtmiştim.Yazımın sonuç bölümünde de Türkiye’nin acil bir Kuzey Irak stratejisine ihtiyacı olduğunu yazmıştım.Strateji sahibi olunmadan hiç bir harekat yapılamaz.Bunun için belli adımlar atılıp daha sonra sınır ötesi harekat yapılmalıdır.

Peki Türkiye’nin Kuzey Irak Stratejisinde, olumsuz faktörlerin önüne geçmek için neler yapılabilir:

*Türkiye, bölgeye ekonomik ambargo uygulamalı
*Türkiye, bölge ülkeleri ile K.Irak konusunda ortak mütabakat antlaşması yapmalıdır.
*Türkiye, sınırına en yakın olan PKK kamplarını ani bir hava saldırısıyla vurmalıdır.(Baskın-Pusu)
*Terör örgütü PKK içindeki çözülmeden en iyi şekilde yararlanılmalıdır.
*ABD’nin K.Irak konusunda “oyalama taktiği”ne gelinmemelidir.(Örn:Abd’nin “terör koordinatörlüğü projesi” açık bir oyalama taktiğidir.)
*Türkiye, Bölgede şimdilerde azınlık durumuna düşürülmeye çalışan Türkmen ve Arapların üzerinde daha iyi nüfuz gücü kurup onları örgütlemelidir.
*Olası bir operasyon için en iyi zaman kış ayıdır.(Baskın-pusu ve PKK militanlarının dağlardan inip eyleme geçmeden inlerinde basmak çünkü Türk Silahlı Kuvvetlerinin her mevsimde operasyon yapabilecek askeri techizatı mevcuttur;fakat PKK yalnızca bahar ve yaz aylarında bölgede aktif olabilmektedir.)
*K.Irak’a sınır ötesi operasyonun asıl amacı belli olmalıdır. (PKK mı temizlenecek?Yoksa Musul'a barış harekatı mı yapılacak?)
>Terör örgütü PKK’nın temizlenmesi daha makul bir amaçtır.Çünkü savaş sırasında bir yeri ele geçirebilirsiniz;fakat bölgenin durumunu anlayamaz mevcut unsurları yanınıza çekemezseniz bu bölgeyi hızlıca kaybedebilirsiniz.**
*Türkiye, kırmızı çizgilerden daha fazla taviz vermemelidir.

Akılcı, gerçekci ve sabırlı olursak inşallah herşey ülkemizin lehine sonuçlanacaktır.Geçmişte de öyle olmadı mı? (Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı,Kıbrıs Barış Harekatı)

Kaynak:
** Machiavelli,Hükümdar

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Sana tesekur etmek istiyorum,sinifimizda bir cevher varmi$...Gundemde olan konulari senin sayfandan takip etmek istiyorum.

Yazilarinin devami dilegiyle...

Adsız dedi ki...

siteyi bugün öğrendim çok ta beğendim imkanım oldukçe gireceğim inşallah ilerde .com , .net gibi domainlerle işi büyütürsün. . .

Adsız dedi ki...

Helal olsun tek kelimeyle bravo

Adsız dedi ki...

İnşallah başbakan olursunda bu memleketi kurtarırsın.

Arşiv