19 Nisan 2007 Perşembe

Cumhurbaşkanlığı Seçimi ne olacak?


10.Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi 2007 Mayıs ayının ortasında doluyor.Peki 11.Cumhurbaşkanı kim olacak? Daha doğrusu nasıl bir cumhurbaşkanı olacak? Cumhurbaşkanı nasıl seçilmelidir?Recep Tayip Erdoğan, aday olsun mu?Bugüne kadar kimler Cumhurbaşkanı oldu?

A) 11.CUMHURBAŞKANI KİM OLACAK?

11.Cumhurbaşkanı, demokratik açıdan bakılırsa Ak partiden olacak.Halkın büyük bir kesimini arkasına alarak tek başına iktidar olan Ak Parti,mecliste kendi içinden Türkiye’ye yakışır bir cumhurbaşkanı seçecek.Bana kalırsa Bülent Arınç, Abdüllatif Şener, Ali Babacan, Melih Gökçek veya Kürşat Tüzmen isimlerinden birinin köşke çıkması muhtemeldir. Ak Parti kendi dışından birini cumhurbaşkanı seçerse de sürpriz olmaz.

a1) Cumhurbaşkanı Olmalı Nasıl olmalı?


1) Sembolik ve tarafsız olmaldır.
2) Atatürk ilke ve inkılaplarını sadece sözde değil hem özde hem de uygulamada bağlı olmalıdır.
3) Cumhurbaşkanı “aktif” olmalıdır.Çankaya’da oturup kalmamalıdır.Özellikle Türki Cumhuriyetlerle ilişkileri sağlam olmalıdır.
4) Cumhurbaşkanı, gerektiğinde “pratik” davranabilmelidir.Teorilere saplanmamalıdır.
5) Cesur, kararlı, hırslı, çalışkan ve demokratik biri olmalıdır.
6) Halkı, arkasına alıp dimdik ayakta durabilmelidir.
7) Tam Bağımsız,Güçlü Türkiye idealine sahip olmalıdır.
8) İnsiyatif kullanabilme yeteneği olan tecrübeli,ileri görüşlü ve akılcı bir lider olmalı.
9) Halkın, her kısmını olmasa da çoğunluğu temsil edebilir olmalıdır.
10) Her gün yeni bir şeyler ortaya koymalıdır.
11) Her zaman aynı sözleri zikretmemelidir.
12) Sadece belirli gün ve haftalarda ortaya çıkmamalıdır.
13) Devlet adamlığına yakışır bir karizma içinde olmalıdır.
14) En az bir yabancı dil bilmelidir.
15) İnanmadığı bir uygulamayı Anayasa Mahkemesine hatta refarenduma (halkoylaması) bile gidebilmeli.
16) Cumhurbaşkanı olacak kişi, tipik devlet memuru zihniyetinde olmamalıdır.(Sabah 9, akşam 5.Paralar gelsin beleş.)
17) Türk Kültürüne yabancı kalmamalı.Türk Tarihini iyi bilen biri olmalı.
18) Gittiği yerde Türkiye’nin tanıtımını iyi yapacak biri olmalı
19) Cumhurbaşkanı kadında olabilir.(Yukarıda saydığım değerlere sahip bir bayan adayı var.Laf aramızda ben onu destekliyorum.Kim olduğunu merak ediyorsanız doğrudan bana sorabilirsiniz.Blogun tarafsızlık ilkesi açısından burada vurgulamayı uygun görmedim.)
20) Dışlayıcı değil, birleştirici, uzlaştırıcı, saygın bir isim olmalı.


a2)Bu niteliklere uygun kimler vardı?


Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Fahri Korutürk ve Turgut Özal bu niteliklerin tamamına sahiptiler. Yine İsmet İnönü'yü belirli ölçülerde niteliklere uygun diyebiliriz.Süleyman Demirel de, özellikle 3.maddeyi çok güzel uygulamıştı.(Cumhurbaşkanı “aktif” olmalıdır.Çankaya’da oturup kalmamalıdır.Özellikle Türki Cumhuriyetlerle ilişkileri sağlam olmalıdır.)


B) CUMHURBAŞKANI NASIL SEÇİLMELİDİR?


Her zaman savundum.Hala da savunmaktayım.Cumhurbaşkanını, halk seçmelidir.11.Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu yöntem geçerli olmasa bile 12.Cumhurbaşkanlığı seçimi muhakkak halkın oyları ile belirlenmelidir.


b1)Recep Tayip Erdoğan, aday olsun mu?


-Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adayı olmasında bir sakınca yoktur.Dilediği takdirde olabilir.Demokratik açıdan doğal bir hakkıdır.Peki Cumhurbaşkanı sıfatını kaldırabilir mi? Bence, kaldırabilir.Çünkü Başbakanlığını iyi-kötü yaptı.Başbakanlık yapmak cumhurbaşkanlığı yapmaktan daha zor.Neden olmasın?
Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa
-Açıkçası onun adına sevinirim.Demokrasinin her yönüyle ülkemizde var olduğuna inanırım.(M.Akif Ersoy’un şiirini okuduğu için hapiste yatmış biri, başbakanlıktan sorsa Cumhurbaşkanlığı yapacağı için.)
-Ak Parti açısından üzülürüm.Çünkü R.Tayyip, Ak Partiyi kendi içinde başarıyla ayakta tutan bir lider.Ak Parti, onun liderliğini devretmesiyle çözülebilir.
-Ülkem açısından baktığım zaman ise NASIL BİR CUMHURBAŞKANI OLMALI? Niteliklerinden birkaçına uymuyor.Bu yüzden, ülkem açısından ufak tefek sıkıntılar doğabilir.(Burada, rejim tehlikesinden söz etmiyorum.Bana kalırsa Ak Parti’nin, rejimi değiştirmek gibi bir ideali yok.)
-Recep Tayyip Erdoğan’ın yıprandığını ve sinirlerinin gerildiğinin izlemindeyim.Köşke yıpranmamış biri çıksa daha iyi olur.


C) BUGÜNE KADAR KİMLER CUMHURBAŞKANI OLDU? (1)

Biraz nostalji yapalım.

Birinci Cumhurbaşkanı Büyük Önderimiz Atatürk 3 dönem Cumhurbaşkanlığı yapmış, 4. dönem içinde vefat etmiştir. Anayasada çerçevesi çizilen Cumhurbaşkanlığının ötesinde, şahsi vasıflarıyla hem yürütme hem de yasama iktidarlarının üzerinde onları etkileyen ve yöneten bir güce sahip olmuştur.
Atatürk’ün rahatsızlığının kamuoyuna açıklanmasından itibaren devletin en temel meselesi Cumhurbaşkanlığı makamına kimin geleceği olmuştur. Yaklaşık 6 ay bu konu tartışılmış, çeşitli güçler arasında çekişmeler yaşanmıştır. Ancak İnönü, askeri bürokrasi içindeki konumu ve Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak’ın İnönü tarafında ağırlığını koymasıyla Cumhurbaşkanı makamına geçmiştir. İnönü de 3 dönem toplam 12 sene Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmuştur.
1950 seçimleriyle beraber, devlet yönetiminde değişen yöneticilerdi, yönetimin kuralları ve zihniyeti değil. Seçimin hemen akabinde Demokrat Parti içinden kimin Cumhurbaşkanı olacağı tartışılmış o zamanki parti lideri Celal Bayar’ın başbakanlık yapmasını talep eden milletvekilleri olmuştur. Bu milletvekilleri arasında, Cumhurbaşkanlığı makamının temsili bir değeri olduğunu, icra gücünün başbakanda bulunduğunu ve Bayar gibi icracı bir şahsın Cumhurbaşkanlığı makamında görev yapmasının doğru olmadığını dile getirenler de olmuştur. Yine de birkaç muhalif oy bulunsa da 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar seçilmiştir.
26 Ekim 1961’de yapılan seçime Cemal Gürsel tek aday olarak girmiş ve kullanılan 607 oyun 434’ünü alarak Cumhurbaşkanı seçilmiştir.
1966 yılında sağlık kurulu raporuyla görevi sona erdirilen Cumhurbaşkanı Gürsel’in yerine, ordu ve siyasetçiler, Cevdet Sunay üzerinde uzlaşma sağlamışlardır. Bu amaçla Genelkurmay Başkanlığından istifa eden Sunay, 28 Mart 1966’da 532 parlamenterin katıldığı seçimde 462 oyla Cumhurbaşkanı seçilmiştir.
Türkiye’nin 6. Cumhurbaşkanı seçimi demokrasinin askıya alındığı bir ara rejim dönemine rastlamıştır. 1973 yılında seçimin biraz daha uzaması durumunda ortaya çıkabilecek siyasi bunalımın sebep olacağı darbe korkusuyla, Fahri Korutürk üzerinde anlaşma sağlanmış, 6 Nisan 1973’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde 635 üyeli meclisin 557’sinin katıldığı toplantıda 365 oy alarak Korutürk Cumhurbaşkanı seçilmiştir.
1980 yılında Fahri Korutürk’ün yerine seçilecek muhtemel adaylar arasında Kenan Evren, Muhsin Batur ve Faik Türün gibi askerlerin isimleri geçse de bir uzlaşma sağlanamamıştır. Bir yandan 6 ay boyunca yüzlerce tur oylamaya rağmen yeni Cumhurbaşkanının seçilememesi, diğer yandan artan siyasal şiddet olayları ve komşu ülke İran’daki gelişmeler nedeniyle ordu üst yönetiminin tedirginliği artmış 12 Eylül 1980’de yeni bir askeri müdahale yaşanmıştır. O dönem hem Milli Güvenlik Konseyi Başkanı hem de Devlet Başkanı olan Evren, anayasada yaptığı bir düzenlemeyle karşı propaganda ve eleştiri imkanı tanınmayan tartışmalı bir anayasa referandumu sonucunda tek aday olarak, 7 yıllık bir süreç için Cumhurbaşkanı seçilmiştir.
Darbeci Evren’in görev süresi biter bitmez 1989’da yapılan ilk Cumhurbaşkanlığı seçimini o günün Başbakanı olan Turgut Özal kazandı. Halbuki o güne kadar emekli askerlerin bu makama gelmesi yazılı olmayan bir anayasa kuralı gibi yerleşmiş bulunuyordu. Turgut Özal’ın açtığı yoldan giden Süleyman Demirel, Özal’ın beklenmeyen ölümü üzerine bu makama geldi. Bu defa sivillerin Cumhurbaşkanı olması geleneği o kadar kabul gördü ki, Demirel’in görevi süresi bitince, iktidarda olan koalisyon partileri, aralarından biri üzerinde uzlaşamamalarına rağmen, o makama bir askeri değil, bir sivili, o zamanın Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’i getirdiler.


Aklımızda kalması açısından listelersem:(2)

• Mustafa Kemal Atatürk (29 Ekim 1923 - 10 Kasım 1938)
• Abdülhalik Renda (10 Kasım 1938 - 11 Kasım 1938)*
• İsmet İnönü (11 Kasım 1938 - 22 Mayıs 1950)
• Celal Bayar (22 Mayıs 1950 - 27 Mayıs 1960)
• Cemal Gürsel (27 Mayıs 1960 - 28 Mart 1966)**
• Cevdet Sunay (28 Mart 1966 - 28 Mart 1973)
• Tekin Arıburun (28 Mart 1973 - 6 Nisan 1973)*
• Fahri Korutürk (6 Nisan 1973 - 6 Nisan 1980)
• İhsan Sabri Çağlayangil (6 Nisan 1980 - 12 Eylül 1980)*
• Kenan Evren (12 Eylül 1980 - 9 Kasım 1989)***
• Turgut Özal (9 Kasım 1989 - 17 Nisan 1993)
• Hüsamettin Cindoruk (17 Nisan 1993 - 16 Mayıs 1993)*
• Süleyman Demirel (16 Mayıs 1993 - 16 Mayıs 2000)
• Ahmet Necdet Sezer (16 Mayıs 2000 - ...)

Dip Not:
(*) Vekaleten.
(**) 27 Mayıs 1960 - 26 Ekim 1961 arasında Devlet Başkanı.
(***) 12 Eylül 1980 - 9 Kasım 1982 arasında Devlet Başkanı.


Velhasıl-ı Kelam, kim olursa olsun Türkiye’ye faydalı olacak biri Cumhurbaşkanı olsun.Ülke olarak huzura ihtiyacımız var.Biz ne zaman iç huzurumuza sağlar ve önümüzdeki gizli engelleri kaldırdığımızda süper güç olacağız.
(Süper Güç olma yılını daha önce zikretmiştim.Yine zikredeyim:2017)


Kaynak:


(1)Şeref,Aslı "Türkiye'nin Dünden Bugüne Cumhurbaşkanları":Medya24 http://www.medya24.com/yazar.php?yid=1503 2007-04-06 23:04:18


(2)
tr.wikipedia.com/cumhurbaskanlari

19 yorum:

Adsız dedi ki...

Yazınız her zamanki gibi çok güzel olmuş.Ellerinize sağlık.En önemlisi de, hangi kaynakta Cumhurbaşkanlığı Seçimi ile ilgili yazı okusam belirli bir tarafı tuttuğu için beni geriyordu.Sizin yazınız gerçekten tarafsız olmuş.Olaya sıradan bir vatandaş gibi değil ussal bir yaklaşım göstermişsiniz.Bende yazınıza ek şunu dile getirmek istiyorum.Ne olursa olsun ülkemiz için hayırlısı olsun.Cumhurbaşkanlığı seçimi, Malatya'daki yayınevi baskını, K.Irak operasyonu bilmecesi vb. ülkemizin bütünlüğünü zedelemesin.2017'de Türkiye'nin süper güç olacağına güvenim tamdır.Yeter ki benliğimizi bulalım.Kendimize de şu sözü yasaklayalım: Bu ülkeden hiç bir şey olmaz.Çünkü bu söz karamsarlığın ifadesidir.Düşmanlarımızın sevinç duyduğu bir sözdür.İnanın bu blogu kurduğunuzdan beri kendimi yalnız hissetmiyorum.Sağolun İyi ki Varsınız.
Bu arada Mart Ayında doğumgününüz varmış.Eski yazılarınızı okurken yorum bölümünde rastladım.Haberim olsaydı kutlardım.Bir ay dört gün gecikmeyle doğumgününüz kutlu olsun.

Adsız dedi ki...

Cumhurbaşkanlığı seçimi daha önce hiç bu kadar konuşulmamıştı.cumhuriyet laiklik hiç tartışılmıyordu.çünkü rejimi tehdit edici bir güç yoktu ortada.Rejim tehlikede değil demişsin yok bi de rejimi tehlikeye soksun bari.rejimi değiştirmek o kadar kolay mı?rejimi değiştirmek isteyen gericiler cumhuriyetin ilk yıllarında da böyle eskiye dönme çabasında idiler.şimdi de onların torunları dedelerinin ütopyalarını gerçekleştirmeye çalışıyorlar.ama avuçlarını yalarlar.recep t. erdoğan cumhurbaşkanı olursa kendini bitirir.aday olup olmadığını bile söylemiyor.niye acaba?tepkiden korkuyorda ondan.Bu arada Türkiyede yaptığı özelleştirme çalışmaları da son hızla devam ediyor.Özelleştirmediği bir devlet kaldı.onuda özelleştirsin tam olsun.başbakanlığı ingilizlere cumhurbaşkanlığını da abdye mi verelim?:)adaylar arasında olması gereken özellikleri yazmışsın.peki bu özelliklere uygun birini niye yazmadın.sence o adaylar o özelliklere sahip mi?

Adsız dedi ki...

Şükür kavuşturana aziz kardeşim.2 hafta yazı yazmadın merak ettim yahu.Bir daha yazılarına ara verme tamam mı?Zaten internete sırf senin blog için giriyorum.(Msn'i saymazsak tabii)Yazın, çok gerçekci olmuş;ama hem Tayyip'e hemde ona karşı olanlara ince msjlar vermişsin.Birde gönlündeki adayı açıklasaydın iyi olurdu.Sonuç olarak bu senin blogun taraf tutabilirsin.Unutma biz senin tarafındayız.

Adsız dedi ki...

Bu ülkeye Atatürk'ten sonra adam gibi adam gelmedi.Kim olursa olsun farketmez.Ah benim zavallı halkım.

Adsız dedi ki...

Abi eğer 20 yaş daha büyük olsaydın, Türkiye adam gibi bir cumhurbaşkanı görürdü.Ama şerefim üzerine yemin ederim ki,Bu vatanı elbet muhassır medeniyetler seviyesine çıkaracağız kardeşim.

Adsız dedi ki...

Türkiye seninle gurur duyuyor.

Adsız dedi ki...

yazar arkadaşımızın sloganı kısaca suni gündeme son evet cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarıda bana göre bir suni gündem şimdi tayyip erdoğanın cumhurbaşkanı olmaması için elinden geline yapan muhalefet ya da halk tayyip erdoğan yerine göstereceği aday sizi çok mu rahatlatacak ve o kişi tayyip bey in görüşlerinden çok farklı bi ideolojiyimi benimseyecek ??? türkiyenin gerçek gündemi iç sorunları demokratikleşme özgürleşme konuları olmalıdır yasalar çerçevesinde bakacak olursak tayyip erdoğanın önünü kesecek bişey yok olursa olur mitingler yapılıyor olmasın diye aaa bu kadar kişi olmasın diyo öyleyse olmasın olurmu peki olsun diye bi miting yapılırsa nekadar kişi toplanır o da bir soru işareti ha belirteyim ben ne ak partiliyim nede tayyip in cumhurbaşkanı olmasını isteyen biri ama gerçekler bu

Adsız dedi ki...

David Hayter nickli kardeşim. Yazar, Tayyip Cumhurbaşkanı olmasın dememiş ki tam tersine aday olmasına yeşil ışık yakmış.Demokrasiye uygun demiş; fakat herkes cumhurbaşkanı olamaz.Tayyip'in de cumhurbaşkanı olmasının olumlu tarafları olabileceği gibi olumsuz bir tarafları var.Bunları da çok güzel belirtmiş.Bu yüzden cumhurbaşkanı olma niteliklerini çok iyi vurgulamış.(Kendisini kutluyorum.)Sen, Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlığı dönemini incele bak benim söylediklerimi daha iyi anlayacaksın. Yine vurgularım ki Tayyip Erdoğan çok iyi bir başbakandır.Bu yüzden başbakan olarak kalmalıdır.

Adsız dedi ki...

Tayyip Cumhurbaşkanı olursa Ahmet Necdet Sezer,başbakan olsun. :)

Adsız dedi ki...

Abi bu 20 maddeyi özünde taşıyan kim var? Olsaydı bu halde olur muyduk?

Adsız dedi ki...

EBRU kardeş ben bu yazdıklarımı yazara yani söylemedim ki bunu bu şekik düşünen inssanlara cevaben söledim sende beni yanlış anlamışsın

Adsız dedi ki...

"Demokrasi" ve "Kadın" kavramlarına değer verdiğiniz için teşekkür ederim...

Adsız dedi ki...

ADD nicknameli şahıs rejim değiştirilemezse neden rejim tehlikede diye bağırıyor.O zaman 14 Nisan mitingi boşuna.Nasıl olsa rejim değiştirilemez.Niye huzursuzluk çıkartıyorsunuz hemde Tuncay Özkan'ı maşa kullanarak.

Adsız dedi ki...

Bloguma yorum yapan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.Yorumlarınız gerçekten benim için çok değerli.Birbirimizden öğreneceğimiz çok şeyler var.Yalnız sizden ricam lütfen kendi aranızda atışmayınız.Herkesin yorumu kendi düşüncesidir.Bu yüzden herkesin düşüncesine saygı duymamız gerekir diye düşünüyorum.SAYGILARIMLA IMP

Adsız dedi ki...

Abi yine aşmışsın sen.Bu yazıyı meclise yolla sen.Kendilerine bir yol haritası çıkarsınlar senin yazından.Zaten mevcut iktidar böyle plansız bir şekilde yola devam edip birde adayları açıklamamakta direnirse vay bizim halimize o zaman.Abi tebrikler bu arada yazın perfect!Bir sonraki konu ne olacak?Gündemi mi yorumlayacaksın yoksa gündem mi yaratacaksın?Saygılar benden ve seni seven herkesten.

Adsız dedi ki...

yaşasın akp
yaşasın haklı davamız
yaşasın milletlerin kardeşliği
yaşasın milletin özgür iradesiyle seçtiği milletvekilleri ve onların seçecek olduğu cumhurbaşkanı

herşey demokratik ve kurala uygun bir biçimde gidiyor

kahrolsun yolumuza taş koyan yolsuzlar!!!

Adsız dedi ki...

blog sahibi şurda beyin fırtınası yapıyoz ne karışıyon yav :-) gerçekler ancak bu şekilde saptanır unutma

Adsız dedi ki...

I love you ımp

Adsız dedi ki...

yaşasın Türkiyem her şey TürkiyeM için...
GÜN GELİR YAVUZ DEVRİNİ YAŞARIZ
GÜN GELİR KARUN KADAR DOLU OLUR KASALARIMIZ..
GÜN GELİR GÜNEŞ GÖSTERİR YÜZÜNÜ...
AZ KALDI SEVGLİ KARDEŞLERİM az..

Arşiv